Några nödvändiga grejer i Din sminkväska.

Jag får ofta frågan om vad man bör skaffa om man är litet av en nybörjare på smink, eller rent allmänt kanske tycker att sminkväskan behöver en liten uppdatering. Sen är det klart att allt är personligt och alla vill kanske lägga till egna grejer och färger, men detta är ett bra kit rent i allmänhet som funkar för alla.

Jag tänker inte direkt nämna några specifika märken eller produkter här, eftersom jag tycker att de flesta kvalitetsmärken har fullgoda produkter av samma typ, och vilket märke man vill köpa är långt en fråga om smak. När det gäller borstar och ögonskuggor hade jag dock satsat på litet dyrare och "bättre" märken (gärna såna som är gjorda för proffs) , eftersom de är den typ av produkter där kvalitetsskillnaden ofta syns mest.

1. Borstar.
Utan bra borstar blir det helt enkelt ingen bra make up. Skumgummi applikatorer och svampar som kommer med ögonskuggor och puder åker för det mesta rakt i soporna hos mej. Dom är inte bra, och gör faktiskt det betydligt svårare att lägga sminket än vad det egentligen är.
Satsa på borstar med långa skaft det gör att det är lättare att få kontroll på appliceringen (varför vet jag inte, men det funkar bättre i handen helt enkelt, och detta gäller både inom smink och måleri). Naturhår är också att föredra före syntethår eftersom borstar i naturhår håller länge och är lätta att rengöra.
Jag kommer att göra ett mer utförligt inlägg om borstar senare, så håll utkik.
De borstar som är viktigast för sminkväskan enligt mej är:
A.En mellanstor ansiktsborste som funkar både för att lägga puder och rouge. 

B. En flat shader borste för ögonskugga. Funkar både för hela ögonlocket och globlinjen. Välj storlek efter behov. Har du små ögonlock välj en mindre och har du större, välj en större. Funkar också för att sudda ut ögonskuggans konturer och göra linjer under ögat.

C. En eyeliner borste. Ett måste om man enkelt skall få till snygg eyeliner. Tillsammans med en creme eyeliner blir det mycket enklare för nybörjare att hantera än de traditonella flytande eyeliners som finns.

Med dessa tre borstar kommer man långt=).

2. Svart mascara. Inte vattenfast. En självklarhet i sminkväskan förde flesta redan, men bör ändå nämnas. Väljer själv bort  vattenfasta varianter förutom vid de tillfällen då det verkligen behövs eftersom vattenfasta mascaror ofta har en tendens att torka ut fransarna.

3. Foundation. Jag har själv aldrig bara en foundation utan oftast två. En som är mörkare och en som är ljusare än min egen hudton. På det viset kan man lätt justera färgen efter ifall man solat eller inte. Jag föredrar själv antingen flytande eller stick foundation, men vad man gillar är smak sak. Mineralfoundation är väldigt populärt just nu bland ,många.

4. Transparent puder. Ett transparent puder gör exakt det som puder skall göra, nämligen mattar med glaniga partier i ansiktet och fixerar make upen. Ett puder skall inte täcka, det gör concealern. Ett transparent puder är dessutom alltid rätt färg även om du är brun eller vinterblek.

5. Concealer. Nåt av det viktigaste i sminkväskan. Jag brukar föredra två färger även här. En gul eller grön-tonad för att täcka över röda toner och en neutral i den egna hudfärgen för att täcka över blå ringar under ögonen eller annat. Det som är viktigt är att hitta en concealer som funkar på den egna hudtypen. Concealer funkar även som bas under ögonskuggan om man inte vill köpa en riktig ögonskuggsbas.

6. Ögonskugga. Här gäller det att välja med omsorg, och märken som är litet dyrare eller gjorda för professionellt  bruk är oftast bättre och mer pigmenterade (har större färginnehåll). Med fyra färger kommer man långt; En matt svart, en skimmrande vit och två neutrala bruna nyanser, en mörkare och en ljusare är det viktigaste. Sedan kan man börja bygga på med färger man gillar och man tycker passar i.

7. Svart creme eyeliner. Jag använder själv aldrig svarta kajalpennor eller flytande eyeliner. Det känns ganska onödigt för en creme eyeliner funkar som båda. Vill man ha mjuka streck kan man sudda lätt med en ögonskuggsborste och vill man ha skarpa låter man bli. Mycket enklare att lägg än en flytande eyeliner dessutom.  

8. Något för läpparna. Här är det fritt fram. Vill man ha glans funkar det, och vill man ha läppstift funkar det också, så länge man hittar en bra färg som passar. Är man osäker vad man skall ha är det bäst att gå till en specialbutik eller ett stånd i ett varuhus där det finns kunnig personal som kan hjälpa till att välja nyans. 

Lycka till =)

Kommentarer
Postat av: Nostalchic

NU blir jag lite sugen på att införskaffa en cremeyeliner, det var många år sedan jag använde en och jag kommer ihåg att jag tyckte mycket om det. Vilken använder du?



Kram

2008-12-01 @ 17:34:38
URL: http://beyondsizes.wordpress.com
Postat av: johanna

jättetrevlig blogg du har tycker jag... ska kolla dina tips på you tube med

2008-12-01 @ 18:05:17
URL: http://scorpiongirl80.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0